OLIJFOLIE

EXTRA VIRGEN
100% Biologisch & Natuurlijk

Wat is Extra Virgen Olijfolie?

De meest prestigieuze en beste olijfolie is de "Extra Virgen" (op z’n Spaans). Letterlijk betekent dit ‘extra maagdelijk’, in de zin van onaangeraakt en onbehandeld. Dus niet behandeld met chemicaliën maar puur natuur en koud geperst. Dit is topklasse en de meest zuivere olijfolie! het bevat veel vitaminen en mineralen.

Om extra virgen te mogen heten, moet de olie aan strenge normen voldoen, met als belangrijkste criterium dat de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Ter vergelijking: olijven die gezond aan de boom hangen, hebben een oliezuur-percentage dat lager is dan 0,5 procent.


Virgen Olijfolie

"Virgen" olijfolie is het jongere zusje van de ‘extra virgen’- variant. De smaak is iets minder vol, maar nog steeds lekker. Het wordt op dezelfde manier geperst als ‘extra virgen’ olijfolie en behoort ook tot de ongeraffineerde-familie. Bij de bereiding van ‘virgen’ olijfolie worden eveneens geen chemicaliën of warmte gebruikt. Het persingsproces is echter iets minder strikt gereguleerd als dan bij ‘extra virgen’ olijfolie. Het grootste verschil tussen beiden is dat ‘virgen’ olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en ‘extra virgen’ een van maximaal 1%.


Gewone Olijfolie

Gewone olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie. Het is behandeld met warmte en/of chemicaliën tijdens de persing en de zuurgraad ligt tussen de 3-4% en is dus minder duur dan ‘extra virgen’ olijfolie en ‘virgen’ olijfolie. Deze olie heeft weinig smaak en vrijwel geen kleur en is daarom minder geschikt als smaakmaker in de salade bijvoorbeeld, maar juist weer heel geschikt om groente, vis en vlees in te bakken. Frituren in olijfolie moet je niet doen. Het rookpunt ligt iets hoger dan bij de ongeraffineerde olijfoliën en heeft weinig smaak en vrijwel geen kleur.

Bakken & braden
Extra Virgen en de Virgen olijfolie is minder geschikt om je vlees in te bakken. Gebruik dan zonnebloemolie, roomboter of bakboter. Vlees marineren met Extra Virgen olijfolie, zout en peper kan prima.Let op!

Gewone olijfolie wordt vaak verkocht als extra virgen of virgen olijfolie

Proef eerst voordat je koopt!!
Controleer op geur en kleur